Wsparcie dla chłopców z Ośrodka Wychowawczego w Trzcińcu

17 kwietnia 2024

Fundacja Alior Banku przekazała darowiznę w wysokości 10.000 zł dla podopiecznych z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego. Kwota została przeznaczona na zakup artykułów szkolnych, między innymi: plecaków, piórników, zeszytów czy długopisów.

Salezjański Ośrodek Wychowawczy w Trzcińcu to niepubliczna placówka resocjalizacyjna, przeznaczona dla chłopców niedostosowanych społecznie bądź z zaburzeniami zachowania, którzy weszli w pierwszy konflikt z prawem i dla których sąd postanowił zastosować środek wychowawczy w postaci umieszczenia w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym.

Pomysł znalezienia wsparcia pojawił się w momencie poznania chłopców. Brałam wówczas udział w programie Akademia Liderów Sprawiedliwości. Projekt polegał na remoncie i odnowieniu Salezjańskiego Ośrodka Wychowawczego w Trzcińcu. Ośrodek oferuje wsparcie i opiekę wychowawczą młodzieży, która znajduje się w trudnej sytuacji życiowej. Salezjanie, którzy prowadzą ośrodek dbają o rozwój osobowości oraz edukację podopiecznych, niestety mają ograniczone zasoby finansowe. Stąd dodatkowy pomysł, o możliwości stworzenia zbiórki charytatywnej na rzecz chłopców. Fundacja Alior Banku od razu wykazała zainteresowanie, przekazując darowiznę w wysokości 10 000 zł. Przekazane wsparcie  przyczyni się do poprawy warunków życia i rozwoju młodych ludzi, którzy poszukują perspektywy na lepszą przyszłość.

podsumowała Sandra Stec, starszy bankier ds. sprzedaży cyfrowej, która koordynowała akcję

Dziękujemy za ogrom pracy i wielkie serce!

Wychowankowie Salezjańskiego Ośrodka Wychowawczego w Trzcińcu

Przy ośrodku funkcjonuje Szkoła Podstawowa Towarzystwa Salezjańskiego im. św. Jana Bosko oraz Szkoła Branżowa I Stopnia Towarzystwa Salezjańskiego im. św. Jana bosko. Chłopcy są kształceni w zawodach: Mechanik pojazdów samochodowych, lakiernik samochodowy, stolarz i kucharz. Dodatkowo uczniowie szkoły Branżowej mają możliwość odbycia dodatkowych kursów kwalifikacyjnych m.in. barista, kelner, wulkanizator itp.