Fundacja Alior Banku wspiera wystawę „Od ciemności do światła”

15 września 2023

W warszawskich Łazienkach Królewskich można zobaczyć niezwykłą wystawę pt. „Od ciemności do światła”, która powstała m.in. dzięki wsparciu Fundacji Alior Banku.

Prace zaprezentowane na wystawie są efektem terapii zajęciowej dla dzieci uchodźców z Ukrainy, które korzystają z opieki UNICEF Polska udzielanej w Centrum Pomocy Alior Banku w Warszawie. Terapia przez sztukę pomaga ukraińskim dzieciom w Polsce poradzić sobie ze skutkami wojny. Stworzone obrazy to przede wszystkim symbol poszukiwania normalności, wolności i beztroski, na które zasługuje każde dziecko.

Wystawa “Od Ciemności do Światła” to nie tylko zbiór dzieł sztuki, ale także odzwierciedlenie naszej wspólnej odpowiedzialności za dobro dzieci i młodzieży, które przeszły przez traumę wojny. To także dowód na to, że sposobów na radzenie sobie ze śladami wojny jest tyle, ile osób nimi dotkniętych. Arteterapia daje możliwość wyrażenia często trudnych emocji i przeżyć w sposób, który trudno jest wyrazić słowami. Te prace są świadectwem siły ludzkiego ducha i przypominają nam, że każde dziecko zasługuje na bezpieczeństwo, wsparcie i szansę na lepsze jutro. Jestem dumny, że Fundacja Alior Banku może być częścią tej inspirującej historii.

– mówi Krzysztof Smoleń, prezes Fundacji Alior Banku

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na spacer do galerii plenerowej na ogrodzeniu Łazienek Królewskich w Warszawie, w pobliżu Al. Ujazdowskich 4. Wystawa będzie dostępna do 30 września 2023 r.